Σοπέν - Βαλς, έργο 69 και έργο 18

Η στάση του Σοπέν απέναντι στο Βαλς εμφανίζεται αμφίσημη. Έγραψε δεκαοκτώ Βαλς, αλλά δημοσίευσε μόνο οκτώ και παρήγγειλε να καούν τα υπόλοιπα (το Βαλς αρ.9 εντούτοις, διασώθηκε). Βαλς αρ.9 σε Λα ύφεση Μείζονα, Έργο 69, αρ.1 Ο Ρόμπερτ Σούμαν το περιέγραψε ως "ένα κομμάτι σαλονιού από τα πιο ευγενικά....απόλυτα αριστοκρατικό". Βαλς σε Σι ελάσσονα, Έργο 69, αρ.2 Η χαριτωμένη εισαγωγή του Βαλς σε Σι ελάσσονα ίσως διαθέτει μια ευδιάκριτη θλίψη - όμως δεν είναι σε καμιά περίπτωση μελαγχολική. Η γρήγορα μετακινούμενη μελωδική γραμμή είναι και λαμπρή και αισιόδοξη. Αργότερα, η εισαγωγική μελωδία μεταφέρεται στη μείζονα τονικότητα, σύντομα όμως επανέρχεται η ελάσσονα τονικότητα και μαζί η προηγούμενη διάθεση. Βαλς Αρ.1 σε Μι ύφεση Μείζονα, Έργο 18 Ο Σοπέν συνέθεσε το σπινθηροβόλο Βαλς αρ.1 σε Μι ύφεση μείζονα Έργο 18 (Grande Valse Brilliante) στη Βιέννη το 1831, ενώ στα γράμματά του υπαινίσσεται την απέχθειά του για αυτό το ύφος. Το βαλς αυτό αντιπαραθέτει και συνδυάζει ένα σύνολ

Καρλ Μαρία φον Βέμπερ - Ο Ελεύθερος Σκοπευτής: Χορωδία των Κυνηγών

Μια απεικόνιση του 19ου αιώνα της Χορωδίας των Κυνηγών που εισάγει την Τρίτη Πράξη της όπερας του Βέμπερ "Ο Ελεύθερος Σκοπευτής".


Το 1817 ο Βέμπερ ανέλαβε τη θέση του συνθέτη και διευθυντή της Όπερας της Δρέσδης και άρχισε να εργάζεται στη νέα του όπερα "Ο Ελεύθερος Σκοπευτής". Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο Βερολίνο, στις 18 Ιουνίου του 1821 και έκανε τον Βέμπερ διάσημο. Στη συνέχεια, παίχτηκε πολλές φορές τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό.

Ο Ελεύθερος Σκοπευτής ("Der Freischuetz") θεωρείται η πρώτη πραγματική γερμανική ρομαντική όπερα, που συνδυάζει αναφορές σε δαίμονες με αναφορές στη ζωή της γερμανικής υπαίθρου. Αν και ο Βέμπερ συνέθεσε ωραιότερη μουσική για τις επόμενες όπερές του, ποτέ ξανά δεν απόλαυσε την τεράστια επιτυχία του Ελεύθερου Σκοπευτή και την παγκόσμια απήχησή του.

Στην όπερα, ο νεαρός δασοφύλακας Μαξ, ζητά κάποιες μαγικές σφαίρες από τον "Άγριο Κυνηγό" (το Διάβολο), για να κερδίσει ένα διαγωνισμό σκοποβολής κι έτσι να παντρευτεί την ηρωίδα, Agathe.

Μετά την τρομερή συνάντηση με τον "Άγριο Κυνηγό" στην Κοιλάδα του Λύκου, η εισαγωγή της Τρίτης Πράξης μας επαναφέρει στον κόσμο του δάσους και των λιβαδιών και στη ζωηρή χορωδία. Το τραγούδι προετοιμάζουν κατάλληλα τα κόρνα. Ολόκληρο το χορωδιακό με τα ζωηρά επιφωνήματα "Γιο-χο-τρα-λα-λα" επαναλαμβάνεται.



Σχόλια