Σοπέν - Βαλς, έργο 69 και έργο 18

Η στάση του Σοπέν απέναντι στο Βαλς εμφανίζεται αμφίσημη. Έγραψε δεκαοκτώ Βαλς, αλλά δημοσίευσε μόνο οκτώ και παρήγγειλε να καούν τα υπόλοιπα (το Βαλς αρ.9 εντούτοις, διασώθηκε). Βαλς αρ.9 σε Λα ύφεση Μείζονα, Έργο 69, αρ.1 Ο Ρόμπερτ Σούμαν το περιέγραψε ως "ένα κομμάτι σαλονιού από τα πιο ευγενικά....απόλυτα αριστοκρατικό". Βαλς σε Σι ελάσσονα, Έργο 69, αρ.2 Η χαριτωμένη εισαγωγή του Βαλς σε Σι ελάσσονα ίσως διαθέτει μια ευδιάκριτη θλίψη - όμως δεν είναι σε καμιά περίπτωση μελαγχολική. Η γρήγορα μετακινούμενη μελωδική γραμμή είναι και λαμπρή και αισιόδοξη. Αργότερα, η εισαγωγική μελωδία μεταφέρεται στη μείζονα τονικότητα, σύντομα όμως επανέρχεται η ελάσσονα τονικότητα και μαζί η προηγούμενη διάθεση. Βαλς Αρ.1 σε Μι ύφεση Μείζονα, Έργο 18 Ο Σοπέν συνέθεσε το σπινθηροβόλο Βαλς αρ.1 σε Μι ύφεση μείζονα Έργο 18 (Grande Valse Brilliante) στη Βιέννη το 1831, ενώ στα γράμματά του υπαινίσσεται την απέχθειά του για αυτό το ύφος. Το βαλς αυτό αντιπαραθέτει και συνδυάζει ένα σύνολ

Σούμαν - Γεγονότα σε ημερομηνίες


1810 Γεννιέται στις 8 Ιουνίου στο Τσβικάου, Γερμανία.
1823 Ολοκληρώνει την πρώτη ποιητική ανθολογία του, γράφει τρία θεατρικά έργα.
1826 Η ανάπηρη αδελφή του Έμιλι αυτοκτονεί στα 19 της χρόνια.
1828 Αρχίζει νομικές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Αρχίζει μαθήματα πιάνου με τον Φρίνριχ Βικ. Γνωρίζει τη μέλλουσα σύζυγό του Κλάρα Βικ.
1830 Εγκαταλείπει τις νομικές σπουδές.
1832 Παθαίνει μόνιμη βλάβη στο χέρι προσπαθώντας να δυναμώσει το μικρό του δάχτυλο, με συσκευή δικής του επινόησης.
1834 Ιδρύει το "Σύνδεσμο του Δαβίδ" και το περιοδικό Neue Zeitschrift fur Musik
1840 Παντρεύεται την Κλάρα Βικ. Συνθέτει κύκλους τραγουδιών.
1841 Συνθέτει τη Συμφωνία Αρ.1, "'Ανοιξη"
1844 Περιοδεύει στη Ρωσία με την Κλάρα. Παθαίνει σοβαρή κρίση κατάθλιψης. Κυκλοφορεί η τελευταία έκδοση της Νέας Επιθεώρησης.
1846 Η Κλάρα ερμηνεύει την πρώτη εκτέλεση του Κοντσέρτο για Πιάνο σε Λα ελάσσονα. Ο Μέντελσον διευθύνει την πρεμιέρα της Συμφωνίας αρ.2 σε Ντο μείζονα, Έργο 61.
1850 Διορίζεται Αρχιμουσικός της πόλης του Ντίσελντορφ
1854 Ρίχνεται στα νερά του Ρήνου. Κλείνεται σε άσυλο φρενοβλαβών.
1856 Πεθαίνει στις 29 Ιουλίου στο 'Εντενιχ, κοντά στη Βόνη.

  • Ο Σούμαν νόμιζε ότι οι φωνές που άκουγε ανήκαν στους νεκρούς συνθέτες Σούμπερτ και Μέντελσον, οι οποίοι του υπαγόρευαν μουσική.
  • Ενώ απέτιε φόρο τιμής στον τάφο του Μπετόβεν στη Βιέννη, ο Σούμαν βρήκε μια πένα πεταμένη δίπλα στην επιτύμβια στήλη. Καθώς αυτή ήταν σε καλή κατάσταση, την κράτησε ως ενθύμιο της επίσκεψής του. Αργότερα, αναφερόταν σε αυτή αποκαλώντας τη "τυχερή πένα" και τη χρησιμοποίησε για τη σύνθεση της άκρως επιτυχημένης Συμφωνίας αρ.1, Έργο 38, Η Άνοιξη.


Σχόλια