Σοπέν - Βαλς, έργο 69 και έργο 18

Η στάση του Σοπέν απέναντι στο Βαλς εμφανίζεται αμφίσημη. Έγραψε δεκαοκτώ Βαλς, αλλά δημοσίευσε μόνο οκτώ και παρήγγειλε να καούν τα υπόλοιπα (το Βαλς αρ.9 εντούτοις, διασώθηκε). Βαλς αρ.9 σε Λα ύφεση Μείζονα, Έργο 69, αρ.1 Ο Ρόμπερτ Σούμαν το περιέγραψε ως "ένα κομμάτι σαλονιού από τα πιο ευγενικά....απόλυτα αριστοκρατικό". Βαλς σε Σι ελάσσονα, Έργο 69, αρ.2 Η χαριτωμένη εισαγωγή του Βαλς σε Σι ελάσσονα ίσως διαθέτει μια ευδιάκριτη θλίψη - όμως δεν είναι σε καμιά περίπτωση μελαγχολική. Η γρήγορα μετακινούμενη μελωδική γραμμή είναι και λαμπρή και αισιόδοξη. Αργότερα, η εισαγωγική μελωδία μεταφέρεται στη μείζονα τονικότητα, σύντομα όμως επανέρχεται η ελάσσονα τονικότητα και μαζί η προηγούμενη διάθεση. Βαλς Αρ.1 σε Μι ύφεση Μείζονα, Έργο 18 Ο Σοπέν συνέθεσε το σπινθηροβόλο Βαλς αρ.1 σε Μι ύφεση μείζονα Έργο 18 (Grande Valse Brilliante) στη Βιέννη το 1831, ενώ στα γράμματά του υπαινίσσεται την απέχθειά του για αυτό το ύφος. Το βαλς αυτό αντιπαραθέτει και συνδυάζει ένα σύνολ

Σοπέν - Νυχτερινά, έργο 32

Το Έργο 32 χρονολογείται από το 1837, την εποχή που ο Σοπέν σχετιζόταν όλο και πιο στενά με την ξεχωριστή συγγραφέα Γεωργία Σάνδη.

Νυχτερινό σε Σι Μείζονα,  Έργο 32, αρ.1

Σε αυτό το νυχτερινό οι δύο μελωδίες σε ύφος τραγουδιού ρέουν χωρίς παύση σχεδόν έως το τέλος. Εδώ όμως γινόμαστε μάρτυρες μιας απρόσμενης αλλαγής διάθεσης. Μια διακεκομμένη καντέντσα παρουσιάζει κάποια νέα μουσική και δημιουργείται μια πιο σκοτεινή και αμφίβολη διάθεση, καθώς το έργο ολοκληρώνεται σε ελάσσονα τονικότητα.



Νυχτερινό σε Λα ύφεση Μείζονα, Έργο 32, αρ.2

Αυτό το νυχτερινό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νυχτερινά του Σοπέν. Το έργο αρχίζει με ένα σύντομο τμήμα που θυμίζει καντέντσα, το οποίο ίσως να ηχεί κάπως μελοδραματικά για τους σύγχρονους ακροατές. Αυτή η εισαγωγική φράση παραχωρεί τη θέση της σε μια ζεστή ρέουσα μελωδία, που στη συνέχεια ο συνθέτης αναπτύσσει σε φλογερό ρομαντικό τραγούδι. Ένα αντιπαραβαλλόμενο εμβόλιμο παρουσιάζει μια συγκινητική νότα, προτού οδηγήσει το έργο - σχεδόν ανεπαίσθητα - σε μια τελική επανεπεξεργασία του εισαγωγικού υλικού.




Σχόλια