Σοπέν - Βαλς, έργο 69 και έργο 18

Η στάση του Σοπέν απέναντι στο Βαλς εμφανίζεται αμφίσημη. Έγραψε δεκαοκτώ Βαλς, αλλά δημοσίευσε μόνο οκτώ και παρήγγειλε να καούν τα υπόλοιπα (το Βαλς αρ.9 εντούτοις, διασώθηκε). Βαλς αρ.9 σε Λα ύφεση Μείζονα, Έργο 69, αρ.1 Ο Ρόμπερτ Σούμαν το περιέγραψε ως "ένα κομμάτι σαλονιού από τα πιο ευγενικά....απόλυτα αριστοκρατικό". Βαλς σε Σι ελάσσονα, Έργο 69, αρ.2 Η χαριτωμένη εισαγωγή του Βαλς σε Σι ελάσσονα ίσως διαθέτει μια ευδιάκριτη θλίψη - όμως δεν είναι σε καμιά περίπτωση μελαγχολική. Η γρήγορα μετακινούμενη μελωδική γραμμή είναι και λαμπρή και αισιόδοξη. Αργότερα, η εισαγωγική μελωδία μεταφέρεται στη μείζονα τονικότητα, σύντομα όμως επανέρχεται η ελάσσονα τονικότητα και μαζί η προηγούμενη διάθεση. Βαλς Αρ.1 σε Μι ύφεση Μείζονα, Έργο 18 Ο Σοπέν συνέθεσε το σπινθηροβόλο Βαλς αρ.1 σε Μι ύφεση μείζονα Έργο 18 (Grande Valse Brilliante) στη Βιέννη το 1831, ενώ στα γράμματά του υπαινίσσεται την απέχθειά του για αυτό το ύφος. Το βαλς αυτό αντιπαραθέτει και συνδυάζει ένα σύνολ

Βιβάλντι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Χειρόγραφο γράμμα του Βιβάλντι του 1736
Ένα γράμμα του Βιβάλντι με ημερομηνία 26 Δεκεμβρίου 1736. Ο συνθέτης περιγράφει την όπερα την οποία επεξεργάζεται και την πηγή της έμπνευσής του.

1678 Γέννηση στις 4 Μαρτίου στη Βενετία.
1692 Αρχίζει η εκπαίδευσή του ως κληρικού.
1703 Χειροτονείται ιερωμένος, γίνεται δάσκαλος βιολιού στο Ospedale della Pieta.
1705 Εκδίδεται το πρώτο έργο - Σονάτες για Τρίο, έργο 1.
1711 Εκδίδεται το έργο Ο Αρμονικός Οίστρος.
1713 Συνθέτει την πρώτη του όπερα, Ottone in Villa.
1716 Ορίζεται Μουσικός Διευθυντής του Ospedale della Pieta.
1725 Εκδίδεται το Έργο 8, το οποίο περιλαμβάνει τις Τέσσερις Εποχές.
1737 Του απαγορεύεται η είσοδος στη Φεράρα, η φήμη του φθίνει.
1741 Πηγαίνει στην Αυστρία, ελπίζοντας σε παραγγελίες, πεθαίνει στις 28 Ιουλίου.
  • Ο Βιβάλντι συνέθεσε κατά μέσο όρο δύο όπερες το χρόνο, από το 1713 ως το 1739.
  • Το 1926, καλόγεροι στο Μοφεράτο της Ιταλίας, πούλησαν 94 τόμους μουσικής για να εξασφαλίσουν χρήματα για το μοναστήρι. 14 από αυτούς ανακαλύφθηκε ότι περιείχαν συνθέσεις του Βιβάλντι, άγνωστες για 200 περίπου χρόνια.
  • Μια σειρά από 12 σονάτες για βιολί του Βιβάλντι, άγνωστες μέχρι τότε, ανακαλύφθηκαν στο Μάντσεστερ το 1973.
  • Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του Βιβάλντι με τον Έντουαρντ Χόλντσγουορθ, ο συνθέτης δήλωσε πώς αποφάσισε να πουλά τις μελλοντικές συνθέσεις του σε ιδιώτες και όχι σε εκδότες. Το σχόλιο αυτό μας λέει πολλά για τότε που δεν υπήρχε ακόμη καμιά εξασφάλιση των δικαιωμάτων των δημιουργών. Ένας εκδότης μπορούσε να χρησιμοποιήσει σχεδόν όπως ήθελε το έργο ενός συνθέτη από τη στιγμή που το είχε στη διάθεσή του.

Σχόλια