Σοπέν - Βαλς, έργο 69 και έργο 18

Η στάση του Σοπέν απέναντι στο Βαλς εμφανίζεται αμφίσημη. Έγραψε δεκαοκτώ Βαλς, αλλά δημοσίευσε μόνο οκτώ και παρήγγειλε να καούν τα υπόλοιπα (το Βαλς αρ.9 εντούτοις, διασώθηκε). Βαλς αρ.9 σε Λα ύφεση Μείζονα, Έργο 69, αρ.1 Ο Ρόμπερτ Σούμαν το περιέγραψε ως "ένα κομμάτι σαλονιού από τα πιο ευγενικά....απόλυτα αριστοκρατικό". Βαλς σε Σι ελάσσονα, Έργο 69, αρ.2 Η χαριτωμένη εισαγωγή του Βαλς σε Σι ελάσσονα ίσως διαθέτει μια ευδιάκριτη θλίψη - όμως δεν είναι σε καμιά περίπτωση μελαγχολική. Η γρήγορα μετακινούμενη μελωδική γραμμή είναι και λαμπρή και αισιόδοξη. Αργότερα, η εισαγωγική μελωδία μεταφέρεται στη μείζονα τονικότητα, σύντομα όμως επανέρχεται η ελάσσονα τονικότητα και μαζί η προηγούμενη διάθεση. Βαλς Αρ.1 σε Μι ύφεση Μείζονα, Έργο 18 Ο Σοπέν συνέθεσε το σπινθηροβόλο Βαλς αρ.1 σε Μι ύφεση μείζονα Έργο 18 (Grande Valse Brilliante) στη Βιέννη το 1831, ενώ στα γράμματά του υπαινίσσεται την απέχθειά του για αυτό το ύφος. Το βαλς αυτό αντιπαραθέτει και συνδυάζει ένα σύνολ

Βιβάλντι - "Άνοιξη", Κοντσέρτο για βιολί σε Μι Μείζονα (από τις Τέσσερις Εποχές), Έργο 8 αρ.1

Πίνακας του Nicolas Poussin που απεικονίζει ένα καταπράσινο τοπίο με ένα καθισμένο ζευγάρι στο γρασίδι
O πίνακας του Nicolas Poussin απεικονίζει την Άνοιξη, αποδίδοντας τέλεια την ατμόσφαιρα της εποχής, ακριβώς όπως και η μουσική του Βιβάλντι στις Τέσσερις Εποχές.

"Η Άνοιξη έφτασε και τα πουλιά την καλωσορίζουν τραγουδώντας", γράφει ο Αντόνιο Βιβάλντι.

Μέρη:

Ι. Allegro

Η άνοιξη είναι προ των πυλών.
Τα πουλιά γιορτάζουν την επιστροφή της με εορταστικό τραγούδι,
και τα ρεύματα αγαλλιούν, καθώς η αύρα τα χαϊδεύει.
Οι καταιγίδες, αυτοί οι προάγγελοι της Άνοιξης, βρυχώνται,
καθώς απλώνουν τον σκοτεινό μανδύα τους πάνω από τον ουρανό.
Στη συνέχεια σβήνουν σιωπηλά, και τα πουλιά ξεκινούν πάλι το γοητευτικό τους τραγούδι.

Το εναρκτήριο Allegro διαθέτει μια δροσερή και χαρούμενη μελωδία. Σολίστ και βιολιά μιμούνται με τρίλιες το κελάηδισμα των πουλιών. Κάποιες φράσεις φέρνουν στο νου ένα ρυάκι και μια απαλή αύρα, ενώ ένα σθεναρό τρέμολο, γρήγορες κλίμακες κι ένα μικρό ορμητικό σόλο υποδηλώνει μια καταιγίδα.

ΙΙ. Largo e pianissimo sempre

Στο ανθόσπαρτο λιβάδι, κάτω από το θρόισμα των φύλλων, κοιμάται ο 
ποιμένας, με τον πιστό σκύλο δίπλα του.

Το δεύτερο μέρος, Largo, που είναι μια μακριά, τρυφερή μελωδία για σόλο βιολί με συνοδεία εγχόρδων, ζωγραφίζει την ειρηνική σκηνή ενός βοσκού με το σκύλο του, που μισοκοιμάται κάτω από μερικά δέντρα.

ΙΙΙ. Allegro

Με οδηγό τους γιορταστικούς ήχους της γκάιντας, νύμφες και βοσκοί 
χορεύουν ανάλαφρα κάτω από τον λαμπερό μανδύα της Άνοιξης.

Σε αντίθεση, το τελικό Allegro είναι ένας ήρεμος "Χωριάτικος χορός" στον οποίον ο σολίστ παίζει μαζί με την ορχήστρα, ενώ ταυτόχρονα την οδηγεί.





Σχόλια