Σοπέν - Βαλς, έργο 69 και έργο 18

Η στάση του Σοπέν απέναντι στο Βαλς εμφανίζεται αμφίσημη. Έγραψε δεκαοκτώ Βαλς, αλλά δημοσίευσε μόνο οκτώ και παρήγγειλε να καούν τα υπόλοιπα (το Βαλς αρ.9 εντούτοις, διασώθηκε). Βαλς αρ.9 σε Λα ύφεση Μείζονα, Έργο 69, αρ.1 Ο Ρόμπερτ Σούμαν το περιέγραψε ως "ένα κομμάτι σαλονιού από τα πιο ευγενικά....απόλυτα αριστοκρατικό". Βαλς σε Σι ελάσσονα, Έργο 69, αρ.2 Η χαριτωμένη εισαγωγή του Βαλς σε Σι ελάσσονα ίσως διαθέτει μια ευδιάκριτη θλίψη - όμως δεν είναι σε καμιά περίπτωση μελαγχολική. Η γρήγορα μετακινούμενη μελωδική γραμμή είναι και λαμπρή και αισιόδοξη. Αργότερα, η εισαγωγική μελωδία μεταφέρεται στη μείζονα τονικότητα, σύντομα όμως επανέρχεται η ελάσσονα τονικότητα και μαζί η προηγούμενη διάθεση. Βαλς Αρ.1 σε Μι ύφεση Μείζονα, Έργο 18 Ο Σοπέν συνέθεσε το σπινθηροβόλο Βαλς αρ.1 σε Μι ύφεση μείζονα Έργο 18 (Grande Valse Brilliante) στη Βιέννη το 1831, ενώ στα γράμματά του υπαινίσσεται την απέχθειά του για αυτό το ύφος. Το βαλς αυτό αντιπαραθέτει και συνδυάζει ένα σύνολ

Σούμπερτ - Γεγονότα σε ημερομηνίες

To διαμέρισμα στη Βιέννη όπου ο Σούμπερτ μοιραζόταν με τον στενό του φίλο, ποιητή Μάγερχοφερ. Εκεί πέθανε σε ηλικία 31 χρονών. Εργαζόταν καθημερινά ακαταπόνητος με αποτέλεσμα την παραγωγή ενός τεράστιου έργου.


1797 Γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου, το δωδέκατο από 14 παιδιά
1808 Συμμετέχει στη χορωδία του Αυτοκρατορικού Παρεκκλησίου της Βιέννης
1812 Σπουδάζει κοντά στον Αντόνιο Σαλιέρι
1813 Η παιδική φωνή του αλλάζει, αφήνει το Αυτοκρατορικό Σχολείο για να βοηθήσει τον πατέρα του στη διδασκαλία, συνθέτει την Πρώτη Συμφωνία του
1814 Συνθέτει το τραγούδι Gretchen am Sprinnrade (Η Μαργαρίτα στο Ροδάνι)
1816 Οργανώνει την πρώτη από τις "Σουμπερτιάδες"
1817 Συναντά το βαρύτονο Γιόχαν Μίχαελ Φογκλ, με τον οποίο συνάπτει ισόβια φιλική σχέση και συνεργασία
1818 Πρώτη δημόσια συναυλία
1822 Αρχίζει την "Ημιτελή" Συμφωνία, κολλάει σύφιλη, μετά από επίσκεψη σε οίκο ανοχής
1825 Συνθέτει τη "Μεγάλη" Συμφωνία του
1827 Επιλέγεται συνοδός στην κηδεία του Μπετόβεν
1828 Πεθαίνει στις 19 Νοεμβρίου στη Βιέννη
  • Οι στενοί του φίλοι αποκαλούσαν τον Σούμπερτ με το τρυφερό παρατσούκλι Scwammerl, δηλαδή "μικρό μανιτάρι", επειδή ήταν κοντός και χοντρός.
  • Όταν η "Μεγάλη" Συμφωνία σε Ντο Μείζονα πρωτοπαίχτηκε με διευθυντή τον Μέντελσον το 1839, η ορχήστρα ξέσπασε σε χαχανητά, συγχυσμένη από την πρωτοποριακή ενορχήστρωση των βιολιών.
  • Η πρώτη σελίδα της παρτιτούρας της Πέστροφας - από τα πιο αξιαγάπητα τραγούδια του Σούμπερτ - καλύπτεται από ένα μεγάλο λεκέ από μελάνι. Το ατύχημα προκλήθηκε όταν ο συνθέτης, επιθυμώντας να στεγνώσει τη σελίδα του, άδειασε επάνω της κατά λάθος (λόγω της κούρασης και της προχωρημένης ώρας) αντί του αμμοδοχείου, το δοχείο με το μελάνι.
  • Ένα στενός φίλος του Σούμπερτ σχολιάζοντας την αυστηρότητα του προγράμματός του είπε: "Αν τον επισκεφτείς στη διάρκεια της μέρας λέει: "Γεια. Πώς είσαι; Καλά" και συνεχίζει να συνθέτει μέχρι να φύγεις".
  • Ο Σούμπερτ είχε γράψει στο ημερολόγιό του: "Ο άνθρωπος είναι άθυρμα της τύχης και του πάθους - σε μερικούς χαρίζεται ενώ άλλοι πρέπει να αγωνιστούν γι΄αυτό".

Σχόλια