Σοπέν - Βαλς, έργο 69 και έργο 18

Η στάση του Σοπέν απέναντι στο Βαλς εμφανίζεται αμφίσημη. Έγραψε δεκαοκτώ Βαλς, αλλά δημοσίευσε μόνο οκτώ και παρήγγειλε να καούν τα υπόλοιπα (το Βαλς αρ.9 εντούτοις, διασώθηκε). Βαλς αρ.9 σε Λα ύφεση Μείζονα, Έργο 69, αρ.1 Ο Ρόμπερτ Σούμαν το περιέγραψε ως "ένα κομμάτι σαλονιού από τα πιο ευγενικά....απόλυτα αριστοκρατικό". Βαλς σε Σι ελάσσονα, Έργο 69, αρ.2 Η χαριτωμένη εισαγωγή του Βαλς σε Σι ελάσσονα ίσως διαθέτει μια ευδιάκριτη θλίψη - όμως δεν είναι σε καμιά περίπτωση μελαγχολική. Η γρήγορα μετακινούμενη μελωδική γραμμή είναι και λαμπρή και αισιόδοξη. Αργότερα, η εισαγωγική μελωδία μεταφέρεται στη μείζονα τονικότητα, σύντομα όμως επανέρχεται η ελάσσονα τονικότητα και μαζί η προηγούμενη διάθεση. Βαλς Αρ.1 σε Μι ύφεση Μείζονα, Έργο 18 Ο Σοπέν συνέθεσε το σπινθηροβόλο Βαλς αρ.1 σε Μι ύφεση μείζονα Έργο 18 (Grande Valse Brilliante) στη Βιέννη το 1831, ενώ στα γράμματά του υπαινίσσεται την απέχθειά του για αυτό το ύφος. Το βαλς αυτό αντιπαραθέτει και συνδυάζει ένα σύνολ

Φέλιξ Μέντελσον - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Ο Μέντελσον στο πιάνο υπό το βλέμμα του μεγάλου του φίλου Γκαίτε, συγγραφέα του περίφημου έργου "Φάουστ".


1809 Γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στο Αμβούργο, Γερμανία.
1811 Για να αποφύγουν τους Γάλλους, διαφεύγουν οικογενειακώς στο Βερολίνο.
1817 Η οικογένεια ασπάζεται το χριστιανισμό και αλλάζει το όνομά της σε Μέντελσον - Μπαρτόλντι
1818 Πρώτη δημόσια εμφάνιση.
1821 Συναντά και γίνεται φίλος με τον 72χρονο Γκαίτε
1825 Επισκέπτεται το Παρίσι και συναντά τους Κερουμπίνι, Μέγερμπεερ και Ροσσίνι. Συνθέτει το Οκτέτο σε Μι ύφεση Μείζονα.
1826 Ολοκληρώνει την εισαγωγή για το "'Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας", γράφεται στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
1827 Παρακολουθεί διαλέξεις του Χέγκελ στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
1829 Εγκαταλείπει το Πανεπιστήμιο, επισκέπτεται την Αγγλία για να παρακολουθήσει την πρεμιέρα του "Αυτοκρατορικού" Κοντσέρτου του Μπετόβεν.
1834 Διορίζεται διευθυντής της Ορχήστρας Γκεβάντχαους της Λειψίας.
1837 Παντρεύεται τη Σεσίλ Ζανρενό.
1843 Οργανώνει το πρώτο ωδείο στη Λειψία και γίνεται ο πρώτος διευθυντής του.
1846 Διευθύνει την πρεμιέρα του ορατορίου "Ηλίας" στο Μπέρμιγχαμ, στην ένατη επίσκεψή του στην Αγγλία.
1847 Συνθέτει το τελευταίο μεγάλο έργο του, το Κουαρτέτο εγχόρδων σε Φα ελάσσονα, Έργο 80, στη μνήμη της αδελφής του, πεθαίνει στις 4 Νοεμβρίου στη Λειψία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

  • Ως άντρας ο Μέντελσον απόκτησε τη φήμη του ευγενικού και καλοαναθρεμμένου, σε αντίθεση με τους περισσότερους μποέμ συνθέτες. Όταν ήταν αγόρι, όμως, ήταν πιο ατίθασος. Μια παιδική του φίλη, η Φάνι Χόρσλεϊ, παραπονιόταν πως "ντυνόταν πολύ άσχημα και έδειχνε να έχει άμεση ανάγκη από πλύσιμο και χτένισμα".


Σχόλια