Σοπέν - Βαλς, έργο 69 και έργο 18

Η στάση του Σοπέν απέναντι στο Βαλς εμφανίζεται αμφίσημη. Έγραψε δεκαοκτώ Βαλς, αλλά δημοσίευσε μόνο οκτώ και παρήγγειλε να καούν τα υπόλοιπα (το Βαλς αρ.9 εντούτοις, διασώθηκε). Βαλς αρ.9 σε Λα ύφεση Μείζονα, Έργο 69, αρ.1 Ο Ρόμπερτ Σούμαν το περιέγραψε ως "ένα κομμάτι σαλονιού από τα πιο ευγενικά....απόλυτα αριστοκρατικό". Βαλς σε Σι ελάσσονα, Έργο 69, αρ.2 Η χαριτωμένη εισαγωγή του Βαλς σε Σι ελάσσονα ίσως διαθέτει μια ευδιάκριτη θλίψη - όμως δεν είναι σε καμιά περίπτωση μελαγχολική. Η γρήγορα μετακινούμενη μελωδική γραμμή είναι και λαμπρή και αισιόδοξη. Αργότερα, η εισαγωγική μελωδία μεταφέρεται στη μείζονα τονικότητα, σύντομα όμως επανέρχεται η ελάσσονα τονικότητα και μαζί η προηγούμενη διάθεση. Βαλς Αρ.1 σε Μι ύφεση Μείζονα, Έργο 18 Ο Σοπέν συνέθεσε το σπινθηροβόλο Βαλς αρ.1 σε Μι ύφεση μείζονα Έργο 18 (Grande Valse Brilliante) στη Βιέννη το 1831, ενώ στα γράμματά του υπαινίσσεται την απέχθειά του για αυτό το ύφος. Το βαλς αυτό αντιπαραθέτει και συνδυάζει ένα σύνολ

Σοπέν - Πρελούδια, έργο 28

Τα πρελούδια του Έργου 28 περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο εξαίσια δείγματα της μουσικής για πιάνο του Σοπέν. Αντιπροσωπεύουν μια τέλεια συγχώνευση μορφής και ύφους μέσω της οποίας εκφράζεται ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων.

Ίσως ο χαρακτηρισμός "Πρελούδιο" είναι ανακριβής, εφόσον τα 24 Πρελούδια του Έργου 28 είναι όλα αυτοτελή κομμάτια και όχι εισαγωγές σε κάποιο μεγαλύτερο έργο. Ο Σοπέν άρχισε να συνθέτει το Έργο 28 το 1836 και το συμπλήρωσε ενώ διαχείμαζε στη Μαγιόρκα με τη Ζωρζ Σαντ το 1839.


Πρελούδιο σε Σολ Μείζονα, Έργο 28, αρ.3




Πρελούδιο σε Μι ελάσσονα, Έργο 28, αρ.4

Είναι ένα από τα πιο θλιμμένα μουσικά κομμάτια για πιάνο που συνέθεσε ποτέ ο Σοπέν. Εκβάλλει μια απόλυτη απόγνωση μέσα από τις λεπτές μετατοπίσεις του στην αρμονία, καθώς οι συγχορδίες του αριστερού χεριού βυθίζονται αργά σε αντιπαραβολή με το γοερό ρεφρέν του δεξιού χεριού. Ένα εφήμερο παθιασμένο ξέσπασμα εμφανίζεται προτού η μουσική ξαναγλιστρήσει στην απόγνωση και σβήσει. Λέγεται ότι και ο ίδιος ο Σοπέν υπέστη νευρική κατάρρευση μετά την ολοκλήρωση αυτού του πρελούδιου.



Πρελούδιο σε Λα Μείζονα, Έργο 28, αρ.7




Πρελούδιο σε ρε ύφεση Μείζονα, Έργο 28, αρ.15 "Βροχοσταλίδα"

Το Πρελούδιο της Βροχοσταλίδας πήρε τον τίτλο του από την επίμονη νότα λα ύφεση στο αριστερό χέρι. Όταν η νότα αυτή περάσει στο δεξί χέρι, η διάθεση σκοτεινιάζει ξαφνικά - σαν απειλητικά σύννεφα που προοιωνίζουν τη θύελλα - με μια δυνατή υμνητική ποιότητα που εισάγεται στη δεύτερη μελωδία.




Σχόλια