Σοπέν - Βαλς, έργο 69 και έργο 18

Η στάση του Σοπέν απέναντι στο Βαλς εμφανίζεται αμφίσημη. Έγραψε δεκαοκτώ Βαλς, αλλά δημοσίευσε μόνο οκτώ και παρήγγειλε να καούν τα υπόλοιπα (το Βαλς αρ.9 εντούτοις, διασώθηκε). Βαλς αρ.9 σε Λα ύφεση Μείζονα, Έργο 69, αρ.1 Ο Ρόμπερτ Σούμαν το περιέγραψε ως "ένα κομμάτι σαλονιού από τα πιο ευγενικά....απόλυτα αριστοκρατικό". Βαλς σε Σι ελάσσονα, Έργο 69, αρ.2 Η χαριτωμένη εισαγωγή του Βαλς σε Σι ελάσσονα ίσως διαθέτει μια ευδιάκριτη θλίψη - όμως δεν είναι σε καμιά περίπτωση μελαγχολική. Η γρήγορα μετακινούμενη μελωδική γραμμή είναι και λαμπρή και αισιόδοξη. Αργότερα, η εισαγωγική μελωδία μεταφέρεται στη μείζονα τονικότητα, σύντομα όμως επανέρχεται η ελάσσονα τονικότητα και μαζί η προηγούμενη διάθεση. Βαλς Αρ.1 σε Μι ύφεση Μείζονα, Έργο 18 Ο Σοπέν συνέθεσε το σπινθηροβόλο Βαλς αρ.1 σε Μι ύφεση μείζονα Έργο 18 (Grande Valse Brilliante) στη Βιέννη το 1831, ενώ στα γράμματά του υπαινίσσεται την απέχθειά του για αυτό το ύφος. Το βαλς αυτό αντιπαραθέτει και συνδυάζει ένα σύνολ

Ντβόρζακ - Γεγονότα σε ημερομηνίες

To σπουδαστήριο του Ντβόρζακ στην εξοχική του κατοικία στη Βίσοκα, όπου φαίνεται η συλλογή του με πορτρέτα και φωτογραφίες διάσημων συνθετών.


1841 Γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου στο Ντελαχόζεβες, κοντά στην Πράγα.
1853 Ακολουθεί σοβαρές μουσικές σπουδές στο Ζλόνιτσε.
1857 Γίνεται δεκτός στη Σχολή Εκκλησιαστικού Οργάνου της Πράγας.
1861 Η πρώτη γνωστή σύνθεση, το Κουαρτέτο για Έγχορδα σε Λα Μείζονα, με ημερομηνία 6 Ιουνίου.
1864 Συναντά, ερωτεύεται και απορρίπτεται από τη Γιοζεφίνα Τσερμάκοβα.
1874 Παντρεύεται την αδερφή της 'Αννα, διορίζεται οργανίστας στον Αγ. 'Ανταλμπερτ, στην Πράγα.
1874 Κερδίζει το Αυστριακό εθνικό βραβείο για τη Συμφωνία αρ.3, η οποία κάνει τον Μπραμς να τον προσέξει.
1878 Εκδίδονται οι Σλαβικοί Χοροί.
1884 Πρώτη επίσκεψη στην Αγγλία.
1891 Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
1892 Διορίζεται διευθυντής του Εθνικού Ωδείου της Νέας Υόρκης. Εκδίδονται η Συμφωνία αρ.9 από το "Νέο Κόσμο", το "Αμερικανικό" Κουαρτέτο Εγχόρδων και το Κοντσέρτο για Τσέλο.
1893 Περνά το καλοκαίρι του στο Σπίλβιλ της Αϊόβα και επισκέπτεται άλλες τσέχικες κοινότητες μεσοδυτικά της χώρας. Επισκέπτεται επίσης το Σικάγο και τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνίας του Νέου Κόσμου στη Νέα Υόρκη.
1895 Διορίζεται διευθυντής του Ωδείου της Πράγας.
1896 Συνθέτει τη Χρυσή Ανέμη και άλλα συμφωνικά ποιήματα. Επισκέπτεται το Λονδίνο για την πρεμιέρα του Κοντσέρτου για Βιολοντσέλο.
1904 Πεθαίνει την 1η Μαΐου στην Πράγα, σε ηλικία 63 ετών.
  • Λέγεται πως όταν ο Ντβόρζακ ήταν δεκαπέντε χρονών, συνέθεσε μια πόλκα για την ορχήστρα του χωριού, κυρίως για να εντυπωσιάσει τον πατέρα του. Έγραψε, όμως, το μέρος της τρομπέτας σε λάθος τονικότητα, προκαλώντας περισσότερο γέλια παρά χειροκροτήματα.
  • Οι αγαπημένες ασχολίες του Ντβόρζακ ήταν η παρατήρηση των τρένων και η εκτροφή περιστεριών.
  • Στη Νέα Υόρκη ο Ντβόρζακ άρχισε να παθιάζεται με τα πλοία σχεδόν όσο και με τα τρένα. Το διαμέρισμά του βρισκόταν στο νότιο άκρο του Μανχάταν, όχι μακριά από το πολύβουο λιμάνι. Όποτε μπορούσε, έκλεβε χρόνο για να βρίσκεται κοντά στα πλοία και να κουβεντιάζει με τους καπετάνιους και τα πληρώματα, αν και οι αφίξεις κι οι αναχωρήσεις των υπερωκεανίων του προκαλούσαν νοσταλγία για την πατρίδα του.
  • Ο Ντβόρζακ έλαβε μόνο 300 μάρκα για τα δικαιώματα από τους Σλάβικους Χορούς τον Αύγουστο του 1878. Ο εκδότης του, ο Σίμροκ, κέρδισε μια περιουσία από το έργο τα επόμενα χρόνια.

Σχόλια